Veiligheid in besloten ruimtes: Waarom is een vrijgavemeting essentieel?

Waarom wordt er een vrijgavemeting uitgevoerd voor het betreden van een besloten ruimte?

In Nederland worden besloten ruimtes, zoals tanks en kelders, beschouwd als hoog risico-omgevingen vanwege de gevaren die ze met zich meebrengen, zoals explosies, verstikking, gezondheidsproblemen en chronische klachten. Om de veiligheid en gezondheid van degenen die deze ruimtes betreden te waarborgen, is het verplicht om voorafgaand aan het betreden een vrijgavemeting uit te voeren.

Wat is een besloten ruimte?

Een besloten ruimte is een afgesloten of deels open ruimte met beperkte toegang, bewegingsruimte en vluchtwegen. Deze ruimtes zijn niet ontworpen voor langdurig verblijf van personen en kunnen potentieel gevaarlijke gassen en stoffen bevatten.

De risico's van besloten ruimtes

Vanwege de beperkte ventilatie in besloten ruimtes kunnen schadelijke gassen en stoffen zich ophopen. Het meten van de atmosfeer in de ruimte is daarom essentieel om te bepalen of het veilig is om binnen te gaan. Een vrijgavemeting met behulp van meetinstrumenten zoals een MultiRAE wordt gebruikt om te controleren of de zuurstof-, explosie- en giftige gassen binnen veilige niveaus vallen.

Reiniging en ventilatie voorafgaand aan betreding

Om ervoor te zorgen dat de atmosfeer in besloten ruimtes gezond en veilig is, is het belangrijk om ze grondig schoon te maken en te ventileren. Deze maatregelen kunnen de atmosfeer al verbeteren. Desondanks is het nog steeds noodzakelijk om een gasmeetdeskundige in te schakelen voor een gedegen meting voordat de ruimte betreden wordt.

Waarom vrijgavemetingen belangrijk zijn

De meetwaarden worden gedocumenteerd in werkvergunningen en betredingslijsten. Dit helpt niet alleen om de veiligheid te waarborgen, maar ook om aan de verzekeringseisen te voldoen. Het motto "meten is weten en controleren is beter dan vertrouwen" geldt hierbij.

Neem contact op met JBG Safety voor advies

Bij JBG Safety begrijpen we het belang van veilig werken in besloten ruimtes. Neem contact met ons op via 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl voor deskundig advies en ondersteuning bij het waarborgen van de veiligheid in besloten ruimtes.

Veiligheid gaat boven alles!

Reactie plaatsen