Explosiegrens, UEL en LEL: Begrijp het Verschil voor Brandveiligheid | JBG Safety

Explosiegrens, de UEL en de LEL: Wat je moet weten | JBG Safety

Introductie

Ontdek het belang van de explosiegrens, de UEL en de LEL en begrijp hun relatie tot brandveiligheid. Leer het verschil tussen brand en explosie en de gevaren die hiermee gepaard gaan.

Explosiegrens: Brandbare stoffen en verzadiging

Voor een gas of damp om te kunnen exploderen, moet het een bepaalde verzadiging in de lucht hebben. Zowel te weinig als te veel verzadiging voorkomt een explosie. Bekijk het overzicht van brandbare stoffen en hun verzadigingspercentages om het verschil duidelijk te zien.

UEL (Upper Explosion Level): Bovengrens

De UEL is het percentage waarboven geen explosie mogelijk is. Hoewel er geen directe explosie plaatsvindt, blijft er een groot gevaar bestaan. Zelfs een kleine hoeveelheid ventilatie kan ervoor zorgen dat de verzadiging onder de UEL zakt, waardoor een vonk voldoende is voor een explosie.

LEL (Lower/Lowest Explosion Level): Ondergrens

De LEL is het percentage waarbij geen explosie mogelijk is. Onder dit percentage is het gevaar acceptabel. Bij metingen moet je altijd zorgen dat je onder de 10% van de LEL blijft, in sommige gevallen zelfs bij 5% van de LEL. Onthoud: meten is weten.

Gevaar buiten de explosiegrens

Veel stoffen zijn niet alleen explosief, maar ook brandbaar en giftig. Neem bijvoorbeeld methaan, een gas dat snel ontvlambaar is en een brandbaar bijproduct is. Het is belangrijk om te weten dat het naast brandbaar ook zeer giftig is, zelfs bij temperaturen die snel bereikt worden tijdens een brand.

Kies voor Veiligheid met JBG Safety

Voor deskundig advies en hoogwaardige gasdetectieoplossingen, neem contact op met JBG Safety via 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl.

Bescherm jezelf tegen explosiegevaar door op de hoogte te zijn van de explosiegrens, de UEL en de LEL. Neem vandaag nog contact op met JBG Safety voor een veiligere omgeving.

Reactie plaatsen