Zelfverdedigingstechnieken: Wanneer mag je ze gebruiken?

Wanneer mag je zelfverdedigingstechnieken gebruiken?

Het toepassen van zelfverdedigingstechnieken is gerechtvaardigd in gevallen van noodweer, zoals vastgelegd in het strafrecht. Ontdek de regels en grenzen van noodweer en de juiste manier om jezelf te verdedigen.

Wat zegt de wet over noodweer?

Volgens artikel 41 lid 1 van het strafrecht is zelfverdediging gerechtvaardigd wanneer er sprake is van een onmiddellijke en wederrechtelijke aanval op jou of een ander. Je mag fysiek geweld gebruiken om jezelf of anderen te verdedigen.

Noodzakelijkheid en proportionaliteit

Bij zelfverdediging is het essentieel om alleen de noodzakelijke hoeveelheid geweld te gebruiken om de aanval te stoppen. Zodra de aanval gestopt is, voldoe je aan de wettelijke eisen.

Grenzen van zelfverdediging

Het is belangrijk om binnen de grenzen van zelfverdediging te blijven. Als je bijvoorbeeld doorgaat met geweld nadat de aanvaller al is gestopt, kan de rechter oordelen dat noodweer niet langer van toepassing is.

Aanhouding van de belager

Indien mogelijk kun je de belager aanhouden voor het strafbare feit van mishandeling. Zorg ervoor dat je de verdachte bij je houdt totdat de politie arriveert.

Kies voor JBG Safety

Bij JBG Safety begrijpen we het belang van zelfverdediging binnen de wettelijke kaders. Neem vandaag nog contact met ons op via 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl voor professioneel advies en training in zelfverdedigingstechnieken.

Bescherm jezelf binnen de grenzen van de wet!

Reactie plaatsen