Wat is Blaming the Victim? Begrijp de schadelijke gevolgen van victim blaming en leer hoe u zichzelf kunt beschermen.

Wat is Blaming the Victim?

De term ‘Blaming the Victim’ komt uit de victimologie en wordt gebruikt om uit te leggen dat slachtoffers vaak niet de begeleiding en verzorging krijgen van hun vertrouwde omgeving, maar juist het tegenovergestelde ervaren. Slachtoffers krijgen min of meer zelf de schuld van hun vertrouwde omgeving waarom zij slachtoffer waren geworden.

Bagatellisering van situatie

Soms bagatelliseren mensen de situatie waarin het slachtoffer verkeerde, door te denken dat het slachtoffer er zelf naar had gemaakt om de gebeurtenissen minder erg te laten klinken. Dit doen mensen om hun eigen gevoel van veiligheid te behouden en de ernst van de situatie minder erg te laten lijken.

Negatieve invloed op slachtoffer

Doordat slachtoffers zelf de schuld krijgen, heeft dit een negatieve invloed op hun gedrag en houding. Het slachtoffer krijgt het gevoel dat hij geen hulp, ondersteuning en begeleiding krijgt waar hij wel behoefte aan heeft. Hierdoor raakt het slachtoffer zijn gevoel van een rechtvaardige wereld kwijt en gelooft het slachtoffer niet meer in de behulpzaamheid en rechtvaardigheid van andere personen.

Gevolgen

Wanneer mensen het vertrouwen verliezen in hun medemensen en in de maatschappij, kan dit grote negatieve gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling en het gedrag van het slachtoffer. De kans op herhaald slachtofferschap wordt voor het slachtoffer groter of het slachtoffer handelt op dezelfde manier naar zijn medemensen en de maatschappij als hoe hij zelf behandeld is. Dit kan leiden tot asocialer gedrag naar de maatschappij en de samenleving en onschuldige mensen hier ook last van krijgen.

Meer informatie en diensten

Wil je meer weten over hoe je beter kunt handelen en omgaan met verschillende vormen van slachtofferschap? Onze deskundigen van JBG Safety informeren je graag. Desgewenst kunnen we je ook helpen om je veiliger te voelen door middel van meer kennis over victimologie, agressie en geweld. Je kunt bij ons terecht voor de volgende diensten:

  • Basiskennis over victimologie
  • Communicatietechnieken en -vaardigheden
  • Agressie en weerbaarheidstrainingen
  • Het leren van zelfverdedigingstechnieken
  • Het leren van aanhoudingstechnieken

Neem voor meer informatie contact met ons op via telefoonnummer 088 112 5474

Reactie plaatsen