Vier vormen van verbale agressie en hoe je ermee om kunt gaan | JBG Safety

Vier vormen van verbale agressie en hoe je ermee om kunt gaan

In onze huidige maatschappij is agressie helaas steeds vaker aanwezig en dit kent verschillende redenen. Het is belangrijk om te weten welke vormen van verbale agressie er zijn en hoe je hiermee kunt omgaan. Hieronder bespreken we de vier vormen van verbale agressie en hoe je hiermee om kunt gaan.

Emotionele agressie

Emotionele agressie wordt voornamelijk geuit door geschreeuw, gescheld en gevloek. Het is belangrijk om de emoties te herkennen, de benoemen en bespreekbaar te maken. Door naar een gezamenlijke oplossing te zoeken, kun je het gedrag van de aanvaller proberen te veranderen.

Instrumentele agressie

Instrumentele agressie is gericht naar het slachtoffer en is bedreigend, persoonlijk en/of manipulerend. Je wilt meedenken met een oplossing voor het probleem, maar blijf consequent dat het getoonde gedrag totaal niet wenselijk is.

Witte boorden agressie

Witte boorden agressie kenmerkt zich door een neerbuigende en arrogante houding en het manipuleren van het slachtoffer door middel van stemgebruik en houding. Het is belangrijk om je grens aan te geven en aan de aanvaller duidelijk te maken dat zijn gedrag totaal niet wenselijk is.

Onbeheerste agressie

Onbeheerste agressie kenmerkt zich door explosief gedrag zonder opbouw en weinig contact met de andere persoon. Het is belangrijk om de persoon af te leiden, contact te maken en hem uit de situatie en omgeving te halen.

Meer weten over omgaan met agressie?

Onze deskundigen informeren je graag over hoe je beter kunt omgaan met agressie en hoe je jezelf veiliger kunt voelen door meer kennis over criminologie, agressie en geweld. Neem gerust contact met ons op via 088 112 5474 of info@jbgsafety.nl.

Reactie plaatsen