Kritische zelfreflectie voor effectieve gespreksaanspreking

Kritische zelfreflectie voor effectieve gespreksaanspreking

Introductie

Wanneer we iemand willen aanspreken op gedrag en houding, is het van groot belang dat we eerst onszelf een aantal kritische vragen stellen en eerlijk antwoord geven. Door kritische zelfreflectie toe te passen, krijgen we inzicht in onze geschiktheid als gesprekspartner en kunnen we bepalen of we de juiste persoon zijn om de ander aan te spreken.

Kritische vragen stellen

Stel jezelf kritische vragen voordat je het gesprek aangaat. Dit zorgt ervoor dat je een spiegel voor jezelf houdt en een weloverwogen beslissing kunt nemen om de ander aan te spreken. Enkele vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Waarom wil ik deze persoon aanspreken?
  • Ben ik de aangewezen persoon om de ander aan te spreken?
  • Waarom is het belangrijk dat het gedrag van de persoon verandert?
  • Wat is de meest effectieve en efficiënte aanpak om het gedrag te veranderen?

Zelfvertrouwen en standvastigheid

Door kritische zelfreflectie krijgen we een wenselijk antwoord op de vragen die we onszelf hebben gesteld. Hierdoor gaan we met meer zelfvertrouwen en standvastigheid het gesprek in. We weten dat we de juiste persoon zijn om de ander aan te spreken en kunnen beter reageren als de ander verzet vertoont.

Professioneel advies en ondersteuning

Bij JBG Safety bieden we professioneel advies en ondersteuning op het gebied van effectieve communicatie en gespreksaanspreking. Neem vandaag nog contact met ons op via 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl voor meer informatie en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het voeren van effectieve gesprekken.

Reactie plaatsen