Herhaald slachtofferschap: Een veelvoorkomend fenomeen dat aandacht verdient

Komt herhaald slachtofferschap vaak voor?

Herhaald slachtofferschap is helaas een veelvoorkomend fenomeen, waarvan de omvang vaak onderschat wordt. Het slachtoffer zelf kan ook bijdragen aan het in stand houden van herhaald slachtofferschap. Dit komt deels doordat het gedrag van het slachtoffer verandert na de eerste keer slachtoffer te zijn geworden.

Effecten op het slachtoffer

Slachtoffers voelen zich vaak minder zelfverzekerd en vertrouwd in de maatschappij, wat leidt tot aanzienlijke veranderingen in hun houding en gedrag. Ze vermijden oogcontact, lopen met gebogen schouders en vertonen minder sociale en communicatieve vaardigheden. Personen die zelfverzekerd zijn, vragen stellen en aanwezig zijn, hebben over het algemeen minder kans om slachtoffer te worden.

Oorzaken en vormen van herhaald slachtofferschap

Herhaald slachtofferschap kan niet alleen veroorzaakt worden door gedragsverandering bij het slachtoffer, maar ook doordat personen en bedrijven opnieuw slachtoffer kunnen worden. Bijvoorbeeld wanneer gestolen goederen opnieuw worden aangevuld en opnieuw gestolen worden. Inbraken en diefstallen zijn misdrijven waarbij herhaald slachtofferschap vaak voorkomt. Als de daders niet worden gepakt en een positieve ervaring hebben met de onderneming, zullen zij terugkeren en opnieuw de aangevulde goederen meenemen.

Stalking als vorm van herhaald slachtofferschap

Bij stalking wordt het slachtoffer vaak herhaaldelijk lastiggevallen door de dader, omdat stalking gericht is op één persoon. De dader is volledig gefocust op dit specifieke slachtoffer en zal doorgaan met stalken totdat hij wordt opgepakt en gestopt.

Voorkom herhaald slachtofferschap met JBG Safety

Bij JBG Safety begrijpen we de ernst van herhaald slachtofferschap en streven we naar effectieve preventie. Ons deskundige team staat klaar om je te adviseren en te ondersteunen bij het waarborgen van je veiligheid. Neem vandaag nog contact met ons op via 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl voor meer informatie.

Bescherm jezelf en voorkom herhaald slachtofferschap met JBG Safety!

Reactie plaatsen