Effectieve communicatie voor succes: voorkom miscommunicatie en bereik maximale impact

Het voorkomen van miscommunicatie

Effectieve communicatie op drie niveaus

Als jij een boodschap maximaal wilt overbrengen aan je gesprekspartner, is het belangrijk om op drie niveaus met de andere persoon te communiceren: verbale communicatie, para-verbale communicatie en non-verbale communicatie. Door deze drie communicatievormen effectief en efficiënt te gebruiken, bereik je een totale communicatie van 100%.

Voorkomende uitdagingen bij communicatie

Ondanks het gebruik van alle communicatievormen kan het nog steeds voorkomen dat een gesproken boodschap niet volledig overkomt bij de gesprekspartner. Dit kan gebeuren in een lawaaierige omgeving, wanneer de andere persoon geen interesse heeft in het onderwerp of wanneer er afleidingen zijn die jij of je gesprekspartner continu afleiden.

Miscommunicatie en ruis

Als een boodschap niet goed wordt overgebracht ondanks het gebruik van alle communicatievormen, spreken we van miscommunicatie. In dit geval is er sprake van ruis op de lijn, waardoor de boodschap niet goed verzonden kan worden.

Belang van de juiste omgeving

Als initiatiefnemer van een gesprek is het essentieel om rekening te houden met de locatie en omgeving waarin je met de andere persoon praat. Bij belangrijke boodschappen waarbij emoties een rol kunnen spelen, is het van groot belang om te kiezen voor een rustige en afgezonderde ruimte waarin je ongestoord kunt spreken. In situaties waarin een boodschap zo snel mogelijk moet worden overgebracht, bijvoorbeeld bij veiligheidskwesties, kan de snelheid de hoogste prioriteit hebben, zelfs als dit betekent dat de communicatie plaatsvindt in een lawaaierige omgeving.

Voorkom miscommunicatie met JBG Safety

Bij JBG Safety begrijpen we het belang van effectieve communicatie om miscommunicatie te voorkomen. Ons deskundige team staat klaar om je te ondersteunen bij al je vragen en behoeften op het gebied van veiligheid. Neem vandaag nog contact met ons op via 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl voor advies op maat.

Zorg ervoor dat je communicatie helder en effectief is met JBG Safety!

Reactie plaatsen