Effectief omgaan met het rouwproces: Vijf niveaus van verwerking

Effectief omgaan met het rouwproces: Vijf niveaus van verwerking

Introductie

Het rouwproces is een universele ervaring die niet alleen voorkomt bij het overlijden van een dierbare, maar ook bij andere verlieservaringen zoals een scheiding, ontslag of het verliezen van een belangrijk persoon. Door het begrijpen van de vijf niveaus van rouwverwerking kunnen we effectief omgaan met het rouwproces en de rouwende persoon ondersteunen.

De vijf niveaus van rouwverwerking

Het rouwproces kan worden opgedeeld in vijf niveaus:

  1. Ontkenning: In deze fase ontkent de rouwende persoon de situatie. Blijf communiceren en bied ondersteuning om de rouwende persoon te helpen de situatie te accepteren.
  2. Woede: Na de ontkenning treedt woede op. Sta open voor de emoties van de rouwende persoon en laat hen hun gevoelens uiten.
  3. Onderhandelen: Tijdens deze fase probeert de rouwende persoon de situatie onder controle te krijgen. Help hen inzien dat acceptatie de beste keuze is en dat verandering niet meer mogelijk is.
  4. Depressie: Soms voelt de rouwende persoon zich machteloos en raakt hij/zij in een depressie. Bied empathische begeleiding en ondersteun hen in het omgaan met hun gevoelens.
  5. Acceptatie: Uiteindelijk zal de rouwende persoon de situatie accepteren. Als begeleider is het belangrijk om hen te coachen in hun gevoel, houding en gedrag, waarbij de focus op de toekomst ligt.

Professionele begeleiding

Bij JBG Safety bieden we professionele begeleiding en ondersteuning bij het rouwproces. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen bij het effectief omgaan met rouwverwerking. Neem vandaag nog contact met ons op via 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl voor meer informatie en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen.

Reactie plaatsen