Word burgerhulpverlener en red levens in noodsituaties

 

Wat is een burgerhulpverlener?

 

Als je in de buurt bent van iemand die een hartstilstand heeft, kan snel handelen het verschil maken tussen leven en dood. Een burgerhulpverlener kan hierbij uitkomst bieden. Maar wat is een burgerhulpverlener precies?

  

Wanneer mag je burgerhulpverlener worden?

 

Om burgerhulpverlener te worden moet je ten minste 18 jaar oud zijn en een reanimatietraining hebben gevolgd in de afgelopen twee jaar.

  

Wat doet een burgerhulpverlener?

 

Een burgerhulpverlener reanimeert al dan niet met een AED. Via het oproepsysteem krijg je dan een melding dat iemand in de buurt een hartstilstand heeft. Je kunt twee oproepen krijgen:

 
       
  1. Ga een AED halen
  2.    
  3. Ga naar het slachtoffer en start met reanimatie
  4.  
  

Hoe meld je je aan als burgerhulpverlener?

 

Er zijn op dit moment twee oproepsystemen: HartslagNU en HartveiligWonen. Aanmelden bij één systeem is voldoende. Je hoeft niet 24 uur per dag beschikbaar te zijn. Je geeft zelf in het systeem aan wanneer je beschikbaar bent. Je bent niet verplicht om naar een slachtoffer te gaan. Daarom worden er ook meerdere burgerhulpverleners opgeroepen.

  

Waarom is burgerhulpverlening belangrijk?

 

Burgerhulpverlening is belangrijk omdat het de kans op overleven na een hartstilstand aanzienlijk vergroot. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Bij vroegtijdig ingrijpen kan de overlevingskans stijgen tot 50% of meer.

  

Word burgerhulpverlener en red levens!

 

Wil jij bijdragen aan een hartveilige samenleving? Word dan burgerhulpverlener en red levens! Neem contact op met JBG Safety via 088 112 5474 of info@jbgsafety.nl en volg een reanimatietraining.

Reactie plaatsen