EHBO bij vergiftiging: zo handel je snel en adequaat

EHBO bij vergiftiging: zo handel je snel en adequaat

 

Vergiftiging is een angstaanjagende situatie, vooral als het om een kind gaat. Weet jij wat je moet doen als het misgaat? In deze blog lees je hoe je snel en adequaat kunt handelen bij vergiftiging.

 

Hoe te handelen bij vergiftiging?

 

Vaststellen van de vergiftiging: De eerste stap is om vast te stellen dat er daadwerkelijk sprake is van vergiftiging. Denk eerst aan je eigen veiligheid voordat je hulp verleent. Als er giftige gassen in de lucht hangen, breng jezelf en het slachtoffer in veiligheid en bel direct 112.

 

Klachten en symptomen: Bij onschuldige klachten zoals jeuk, wazigheid of duizeligheid bel je de huisarts. Zorg ervoor dat je zelf niet in aanraking komt met de giftige stof. Bij ernstige klachten zoals ademhalingsproblemen of bewusteloosheid bel je direct 112. Meld aan de hulpverlener welke giftige stof het slachtoffer heeft binnengekregen en volg de instructies op.

 

Bewusteloosheid: Als het slachtoffer bewusteloos is, leg hem of haar dan in de stabiele zijligging om braken te voorkomen. Als het slachtoffer niet meer reageert op signalen, start dan direct met reanimeren totdat de hulpdiensten arriveren.

 

Brandende pijn in de mond: Als het slachtoffer brandende pijn heeft in de mond, laat hem of haar dan veel water drinken om de pijn te verzachten en het gif uit te dunnen in de maag.

 

Neem de verpakking mee: Neem indien mogelijk de verpakking van de giftige stof mee en blijf zo rustig mogelijk om helder te blijven denken. Deze stappen zijn van levensbelang!

 

Wil je leren hoe je moet handelen bij vergiftiging en andere noodsituaties? Volg dan een EHBO cursus bij JBG Safety. Neem vrijblijvend contact met ons op via

info@jbgsafety.nl of bel 088 112 5474. Bekijk ook onze agenda voor meer informatie over onze dienstverlening. 

Reactie plaatsen