Kneuzing of verstuiking?

Kneuzing of verstuiking? Er zijn wel degelijk verschillen!

De termen kneuzing en verstuiking worden onterecht door elkaar gebruikt. Men heeft het over een gekneusde enkel, terwijl het om een verstuiking gaat, of andersom. Een kneuzing en een verstuiking zijn twee heel verschillende dingen. In dit artikel leg ik je de verschillen tussen deze twee uit zodat je weet hoe je het beste kunt handelen als je met één van de twee te maken krijgt.

De kneuzing

Een kneuzing is een beschadiging van onderhuids weefsel. Dat kan op verschillende manieren gebeuren:

- Een val

- Een klap

- Een stoot

Het lichaam wordt op een bepaalde plaats door stomp geweld geraakt. De wond is onzichtbaar, omdat die aan de binnenzijde van het lichaam zit. Het lichaamsweefsel is beschadigd. In plaats van zichtbaar bloedverlies is er bloedverlies aan de binnenkant van de huid.

Er ontstaat:

- Pijn

- Zwelling

- Blauwe plek (kan zich ook later vormen)

Je kunt de plek met een ijszak koelen. Leg tussen ijszak en huid een washandje om de huid tegen bevriezing te beschermen. Hoe je precies te werk gaat bij koeling lees je in het artikel koelen bij pijn.

De verstuiking

De verstuiking of verzwikking ontstaat meestal door een verkeerde beweging. Door het verstappen worden de spieren/pezen/ gewrichtsbanden overrekt. Dit te ver uitrekken geeft een gelijksoortige inwendige wond als bij een kneuzing.

Er ontstaat:

- Pijn

- Zwelling

- Blauwe plek (kan zich ook later vormen)

Een verzwikking heeft vaak ernstiger gevolgen dan een kneuzing. Nu zit er vocht in het gewricht. Een zwelling in het gewricht geeft door het bewegen meer pijn.

Eerste hulp bij een kneuzing of verstuiking

Koelen gaat de zwelling tegen. Je kunt het aangedane lichaamsdeel, bijvoorbeeld knie, enkel of pols, zwachtelen met een elastisch zwachtel.

Met een kneuzing naar de huisarts of huisartsenpost?

De pijn in het gewricht door een verstuiking veroorzaakt een ernstiger bewegingsbeperking dan bij een kneuzing. In beide gevallen kan het raadzaam zijn om naar de huisarts of de huisartsenpost te gaan.

Hoe bepaal je dat voor jezelf of voor een slachtoffer:

- Wanneer er een ernstige gewrichtsbeperking is

- Pijn zonder aanwijsbare oorzaak

- Bonkende pijn

- Pijn met uitstraling

- Pijn die erger wordt

- Wanneer het gewricht een vreemde vorm heeft.

Snel kunnen handelen bij een verwonding?

Wil je bij een kneuzing, verstuiking of andere verwonding snel en veilig kunnen handelen? Word EHBO’er! Wij bieden op verschillende locaties in Nederland kortdurende EHBO- en BHV dagcursussen aan!

Via onderstaand formulier kunt u, uw gegevens en vraagstelling achterlaten. Onze specialisten nemen binnen één werkdag contact met u op.

Reactie plaatsen