Koelen bij kneuzing en verstuiking: zo doe je dat

Hoe koel je bij een kneuzing of verstuiking?

Alles over BHV, Alles over EHBO

Een kneuzing of verstuiking kan zorgen voor flinke pijn en zwellingen. Om deze te verminderen, is koelen belangrijk. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je hieronder.

Koelen bij kneuzing

Een kneuzing veroorzaakt een inwendige wond en kan leiden tot zwellingen. Om zwellingen te voorkomen of te verminderen, pak je een coldpack of ijsblokjes en wikkel je deze in een theedoek. Laat het 10 tot 20 minuten op de pijnlijke plek rusten. Verwijder eventuele sieraden en schoenen van het gekwetste lichaamsdeel.

Koelen bij verstuiking

Bij een verstuiking volg je dezelfde handelingen. Neem een coldpack of ijsblokjes en wikkel het in een theedoek. Leg het vervolgens op de pijnlijke plek en laat het 10 tot 20 minuten rusten.

Blijf erbij

Blijf bij het slachtoffer tijdens het koelen. De combinatie van pijn en kou kunnen een flauwte veroorzaken. Stop met koelen wanneer de pijn toeneemt.

Naar de huisarts

Adviseer het slachtoffer naar de huisarts te gaan als hij niet meer dan vier stappen alleen kan zetten, als de pijn na vier of vijf dagen niet minder is geworden, of als de pijn alleen maar erger wordt. Koelen is belangrijk bij een kneuzing of verstuiking. Volg de juiste stappen en verminder de zwelling en pijn. Heb je nog vragen over EHBO of BHV? Neem contact op met JBG Safety voor meer informatie.

Reactie plaatsen