Wat is een hartstilstand?

Wat is een hartstilstand?

Een hartstilstand is een levensbedreigende situatie waarbij de hartslag wegvalt en het hart geen bloed meer rondpompt door het lichaam. Hierdoor krijgen organen en weefsels geen zuurstof meer en kan er onherstelbare schade ontstaan.

Fibrillatie van het hart

Bij een hartstilstand is er nog enigszins sprake van fibrillatie van het hart. Het trilt nog wel, maar van een gezond ritme is geen sprake. Eigenlijk is er sprake van een stoornis in het hartritme.

Wat te doen bij een hartstilstand?

Als je bij een slachtoffer constateert dat er geen normale ademhaling is en het slachtoffer bewusteloos is, is het belangrijk om direct te handelen. Begin met het geven van borstcompressies om zo het bloed toch rond te pompen. In combinatie met beademing zorgt dit ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de organen en weefsels weer op gang komt.

Reanimatie en AED

Het is van groot belang om tijdens de reanimatie ook een Automatische Externe Defibrillator (AED) in te zetten. Deze kan het hartritme weer herstellen door een schok toe te dienen en geeft aan wat de hulpverlener moet doen door middel van gesproken instructie.

Leren reanimeren

Wil je leren reanimeren en het verschil kunnen maken in een noodsituatie? Of wil je weten hoe je een AED bedient? Dan biedt Safety School de mogelijkheid om een EHBO cursus te volgen. Onze specialisten staan klaar om jou te trainen en op te leiden tot een bekwame en zelfverzekerde hulpverlener. Neem contact op via 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl om je aan te melden voor een cursus of meer informatie te krijgen over onze diensten.

Reactie plaatsen