Soorten huidwonden en hun behandeling: Leer meer.

Soorten huidwonden en hun behandeling

Schotwond

Een schotwond kenmerkt zich door een kleine ingangswond en vaak een grote uitgangswond. Deze wonden veroorzaken vaak aanzienlijke inwendige schade. Schotwonden aan het hoofd, nek, borst en buik worden als levensgevaarlijk beschouwd.

Scheurwond

Een scheurwond heeft een rafelige wondrand, is meestal erg pijnlijk, maar heeft over het algemeen een geringe bloeding.

Schaafwond

Een schaafwond is een oppervlakkige wond van de huid, waarbij de bovenste huidlaag is beschadigd. Deze wonden zijn vaak vervuild met aarde, straatvuil en steentjes, daarom is het belangrijk om de wond goed te spoelen met leidingwater en vervolgens aan de lucht te laten drogen. Let op: Ernstige wonden als gevolg van een valpartij met een bromfiets of motor worden vaak ten onrechte schaafwonden genoemd en vereisen specialistische behandeling.

Steek- & prikwond

Een steekwond lijkt klein aan de oppervlakte, maar kan ernstige inwendige schade veroorzaken, afhankelijk van welke organen en aders geraakt zijn.

Geïnfecteerde wond

Elke wond is besmet met bacteriën, afkomstig van het slachtoffer zelf of van het voorwerp dat de wond heeft veroorzaakt. Vooral bacterieoverdracht van hulpverlener naar slachtoffer kan een infectie veroorzaken. Geïnfecteerde wonden zijn vaak meer gezwollen, roder en pijnlijker dan normaal. De wondomgeving voelt warmer aan en kan een onaangename geur afgeven. Naarmate de ontsteking toeneemt, kan het slachtoffer koortsverschijnselen, dorst en futloosheid ervaren.

Bij JBG Safety staan we voor je klaar

Bij JBG Safety begrijpen we de verschillende soorten huidwonden en de juiste behandeling ervan. Neem contact met ons op voor deskundig advies en hulp bij wondverzorging. Bel nu naar 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.

Reactie plaatsen