Snijwonden: Hoe te beoordelen en behandelen?

Snijwonden: Hoe te beoordelen en behandelen?

De diepte van een snijwond

Een oppervlakkige snijwond waarbij alleen de huid is doorgesneden, kun je zelf desinfecteren. Maar bij een kleine, diepe snijwond is het raadzaam om een arts te raadplegen, omdat belangrijke spieren en/of organen geraakt kunnen zijn.

De grootte van de snijwond

Een lange snijwond kan ook een schram zijn, waarbij de huid slechts geschampt is door een scherp voorwerp. Maar als de wondranden van elkaar wijken, is het verstandig om een arts te raadplegen.

De vervuiling van een snijwond

Vervuiling van een snijwond is vaak niet zichtbaar. Als je jezelf snijdt met een mes dat net uit de afwasmachine komt, is de vervuiling doorgaans minimaal. Maar als je gesneden wordt met een mes dat net gebruikt is om varkensvlees of kippenvlees te snijden, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een mogelijke tetanusinjectie.

Gebruik van wondhechtstrips

Een snijwond waarvan de wondranden wijken en waarvoor je geen arts hoeft te raadplegen, kun je het beste sluiten met wondhechtstrips. Reinig de wond met water en zeep, terwijl je de omringende huid desinfecteert. Zodra de wondomgeving droog is, breng je de wondranden naar elkaar toe en plaats je de wondhechtstrips dwars op de wond.

Bij JBG Safety staan we voor je klaar

Bij JBG Safety begrijpen we hoe belangrijk het is om snijwonden op de juiste manier te beoordelen en behandelen. Neem contact met ons op voor deskundig advies. Bel nu naar 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl voor meer informatie en ondersteuning.

Reactie plaatsen