Snelle kantelmethode bij reanimatie: wat te doen bij braken?

SNELLE KANTELMETHODE

Een veilige manier om een slachtoffer te helpen tijdens reanimatie

Een slachtoffer dat gereanimeerd wordt, kan soms gaan braken. Dit kan een aantal oorzaken hebben:

  • Het kan een teken van leven zijn.
  • De hulpverlener maakt een fout.
  • De hulpverlener drukt op de maag i.p.v. op de borstkas.
  • De hulpverlener blaast te hard bij het beademen.

Als een slachtoffer gaat braken, moet je snel handelen om te voorkomen dat het braaksel de luchtweg verstoppen en het maagzuur in de longen terecht komt.

De snelle kantelmethode

Reik over het slachtoffer heen en pak de schouder (kleding) vast en daarna de heup (kleding – riem) vast. Trek het slachtoffer met een soepele en beheerste beweging naar je toe en laat het slachtoffer op jouw knieën liggen. In deze houding kan het braaksel uit de mond weglopen zonder gevaar voor het slachtoffer.

Een slachtoffer dat gaat braken mag niet op de rug blijven liggen. Nadat het slachtoffer door middel van de snelle kantelmethode is gekanteld op jouw knieën, moet de rugligging weer worden ingenomen. Het terugdraaien is niet moeilijk, maar verdient wel aandacht. Als er alleen maar terug gekanteld wordt, kan het hoofd met een klap op de grond terechtkomen en extra hoofdletsel veroorzaken.

Hoe voer je de snelle kantelmethode uit?

  1. Leg één hand achter het achterhoofd van het slachtoffer.
  2. Leg de andere hand tegen de heup van het slachtoffer.
  3. Duw tegen de heup zodat het slachtoffer gaat kantelen naar rugligging.
  4. Vang het hoofd op en laat het zacht landen op de grond.

Door de snelle kantelmethode op de juiste manier uit te voeren, kan je als hulpverlener het slachtoffer op een veilige manier helpen tijdens reanimatie.

Leer de juiste EHBO-handelingen

Wil jij leren hoe je op de juiste manier eerste hulp verleent en veilig kan reanimeren? Schrijf je dan in voor een EHBO- of BHV-cursus bij JBG Safety op een locatie naar keuze. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met onze specialisten door te bellen naar 088 – 112 54 74 of door te mailen naar info@jbgsafety.nl.

Reactie plaatsen