Onderkoeling behandelen: Essentiële stappen om de temperatuur te verhogen

Onderkoeling behandelen: Essentiële stappen om de temperatuur te verhogen

De allereerste stap bij de behandeling van onderkoeling is het bellen van 112 om medische hulp te garanderen. Onderkoeling kan levensbedreigend zijn als de temperatuur te ver zakt.

Belangrijkste bij behandeling van onderkoeling

Het belangrijkste is om het slachtoffer uit de koude situatie te halen. Breng het naar binnen, uit het water en verwijder natte kleding. Verminder warmteverlies door de armen, benen en het hoofd afzonderlijk in te pakken met dekens.

4 manieren om de temperatuur te laten stijgen

  1. Bescherm tegen weersinvloeden: Breng het slachtoffer zo snel mogelijk naar binnen en wikkel het in een reddingsdeken om verdere temperatuurdaling te voorkomen.
  2. Geef warme dranken: Als het slachtoffer bij bewustzijn is, kun je warme thee of warme chocolademelk geven.
  3. Aanvullen van energie: Rillen kost veel energie, dus vul dit aan met energierijke en suikerhoudende dranken of voeding.
  4. Vermijd beweging: Beweging zorgt ervoor dat koud bloed van de armen en benen naar de centrale circulatie stroomt, waardoor de kerntemperatuur verder kan dalen.

Nooit doen bij behandeling van onderkoeling

Er zijn twee dingen die je nooit moet doen bij onderkoeling:

  • Wrijven of masseren: Dit kan de huid beschadigen.
  • Alcohol geven: Dit geeft een warm oppervlaktegevoel, maar de kerntemperatuur blijft laag. Het verwijdt de vaten onder de huid, waardoor het lichaam warmte verliest in plaats van vasthoudt.

Houd het slachtoffer goed in de gaten

Let goed op het slachtoffer. Blijf de vitale functies en de temperatuur controleren en pas indien nodig reanimatie toe.

Blijf voorbereid met JBG Safety

Bij JBG Safety begrijpen we het belang van kennis en training op het gebied van EHBO. Neem contact met ons op voor advies en training. Bel nu naar 088 112 5474 of mail ons naar info@jbgsafety.nl.

Reactie plaatsen