Koelen bij kneuzing en verstuiking - EHBO informatie

KOELEN BIJ KNEUZING EN VERSTUIKING - Alles over EHBO

Als je een kneuzing of verstuiking hebt opgelopen, is het belangrijk om te koelen om zwelling tegen te gaan. In dit artikel lees je hoe je moet koelen bij een kneuzing en verstuiking.

KOELEN BIJ KNEUZING

Een kneuzing is een inwendige wond die blauwe plekken veroorzaakt. Koelen kan helpen om zwelling te verminderen. Verwijder sieraden of schoenen als deze het gekwetste lichaamsdeel bedekken en leg een coldpack, ijsblokjes of een zakje bevroren groente in een theedoek op de pijnlijke plek. Laat het 10 tot 20 minuten rusten.

KOELEN BIJ VERSTUIKING

Bij een verstuiking ga je op dezelfde manier te werk als bij een kneuzing. Leg een coldpack, ijsblokjes of een zakje bevroren groente in een theedoek op het gekwetste lichaamsdeel en laat het 10 tot 20 minuten rusten.

BLIJF ERBIJ

Het is belangrijk om bij het slachtoffer te blijven tijdens het koelen, omdat de combinatie van pijn en kou een flauwte kan veroorzaken. Stop met koelen als de pijn toeneemt.

NAAR DE HUISARTS

Als het slachtoffer niet meer dan vier stappen alleen kan zetten, als de pijn na vier of vijf dagen niet minder is geworden of als de pijn alleen maar erger wordt, adviseer hem of haar dan om naar de huisarts te gaan. Bij een verstuiking kun je het gewricht eventueel inzwachtelen met een ideaal-zwachtel of cohesieve zwachtel.

Wil je meer weten over EHBO? Neem dan contact op met JBG Safety via 088 112 5474 of info@jbgsafety.nl.

Reactie plaatsen