Hoe leg je een wonddrukverband aan in 4 stappen? | Alles over EHBO

WONDDRUKVERBAND: HOE LEG JE HET AAN IN 4 STAPPEN?

Als EHBO'er kan het voorkomen dat je te maken krijgt met een ernstige wond waarbij het bloeden niet wil stoppen. Het is belangrijk om snel en adequaat te handelen om het bloeden te stoppen en verdere schade te voorkomen. Een wonddrukverband kan hierbij helpen. In dit artikel leggen we uit hoe je een wonddrukverband aanlegt in 4 stappen.

#1 STOP HET BLOEDEN MET DRUK

De eerste stap is om het bloeden te stoppen door druk uit te oefenen op de wond. Hiervoor kun je het beste een niet verklevend kompres gebruiken. Zorg ervoor dat je druk blijft uitoefenen totdat het bloeden stopt, professionele hulp ter plaatse is, of totdat je een wonddrukverband kunt aanleggen.

#2 BRENG EEN NIET-VERKLEVEND KOMPRES AAN

Leg een niet verklevend kompres op de wond en zet deze vast rondom de wond met een aantal stroken kleefpleister. Dit voorkomt dat het kompres verschuift en helpt om het bloeden te stoppen.

#3 LEG EEN ROLLETJE ELASTISCH WINDSEL OP HET KOMPRES

Om de druk te behouden leg je boven op het kompres een rolletje elastisch windsel. Zorg ervoor dat je het rolletje intact laat en laat het slachtoffer zelf het rolletje op zijn plaats houden, als dat mogelijk is.

#4 ZET HET ROLLETJE VAST MET IDEAAL WINDSEL

Neem een rol ideaal windsel en wikkel dit om de wond. Hiermee zet je ook het rolletje stevig vast en geef je extra druk op de wond om het bloeden verder te stelpen en zwelling tegen te gaan. Plak ten slotte twee stroken kleefpleister om het ideaal windsel vast te zetten.

Het aanleggen van een wonddrukverband is een belangrijk onderdeel van EHBO. Het is daarom belangrijk om up-to-date te blijven met de laatste trends en informatie op het gebied van EHBO en eerste hulpverlening. Ook is het van belang om te weten welke materialen je het beste kunt gebruiken bij het aanleggen van een wonddrukverband.

CALL TO ACTION

Wil je meer leren over EHBO en het aanleggen van een wonddrukverband? Neem dan contact op met JBG Safety voor meer informatie over onze EHBO-cursussen en -trainingen via telefoonnummer 088 112 5474 of per e-mail via info@jbgsafety.nl. Zo ben jij altijd goed

Reactie plaatsen