Het verschil tussen een bedrijfsnoodplan en een ontruimingsplan: Wat je moet weten

Het verschil tussen een bedrijfsnoodplan en een ontruimingsplan: Wat je moet weten

Introductie

Als het gaat om brandpreventie en veiligheid in je bedrijf, is het belangrijk om te begrijpen wat een bedrijfsnoodplan en een ontruimingsplan inhouden. Hoewel beide plannen gericht zijn op veiligheid, hebben ze verschillende doelen en functies. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen een bedrijfsnoodplan en een ontruimingsplan en waarom beide essentieel zijn voor een effectieve brandbeveiliging.

Wat is een bedrijfsnoodplan?

Een bedrijfsnoodplan is een uitgebreid plan waarin de risico's van je bedrijf worden beschreven en hoe je ermee moet omgaan. Het wordt opgesteld op basis van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Het bedrijfsnoodplan omvat diverse maatregelen, procedures en instructies die nodig zijn om de veiligheid van medewerkers, bezoekers en het bedrijf zelf te waarborgen.

Uitvoering van het bedrijfsnoodplan

Het uitvoeren van een bedrijfsnoodplan kan financiële investeringen vereisen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de veiligheid voorop staat, en niet het budget. Het "plan van aanpak" bepaalt de volgorde van investeringen op basis van de risicobepaling. Het is dus mogelijk om de kosten over meerdere jaren te verspreiden.

Wat is een ontruimingsplan?

Een ontruimingsplan is een specifiek onderdeel van het bedrijfsnoodplan dat zich richt op het georganiseerd evacueren van een gebouw of locatie in geval van een noodsituatie, zoals een brand. Het ontruimingsplan omvat gedetailleerde procedures, plattegronden en verantwoordelijkheden met betrekking tot de evacuatie van mensen, het creëren van veilige vluchtroutes en het verzamelen op een aangewezen verzamelplaats.

Inhoud van een ontruimingsplan

Een ontruimingsplan bevat onder andere:

  • Gedetailleerde tekeningen van vluchtroutes
  • Bevoegdheden en verantwoordelijkheden van evacuatiecoördinatoren
  • Locatie van de verzamelplaats
  • Alarmeringen
  • Opvang
  • Wanneer Evacueren

    Voor meer informatie of advies kunt u bellen op telefoonnummer 088 112 5474 of een mail sturen naar info@jbgsafety.nl.
Reactie plaatsen