EHBO bij shock: herken de symptomen en verleen juiste eerste hulp

Wat is een shock en wat zijn de symptomen?

Een shock is een levensbedreigende situatie waarbij de bloedcirculatie in het lichaam onvoldoende is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals uitwendige ernstige bloedingen, inwendige bloedingen, ziektes, onderkoeling en oververhitting. Doordat er bij een shock een verminderde bloedcirculatie plaatsvindt en dit alleen maar minder wordt, zal het slachtoffer steeds zieker worden en wordt de ernst van de situatie steeds heftiger.

Symptomen van een shock zijn:

  • Een grauwe gele kleur van de huid
  • Minder controle over het lichaam en spraakvermogen
  • Misselijkheid en neigingen tot braken
  • Vergiftiging door nieruitval
  • Onvoldoende doorbloeding van belangrijke organen
  • Bewusteloosheid en de dood

Diverse vormen van shock

Naast de algemene vorm van shock zijn er ook specifieke vormen die extra aandacht verdienen:

  • Septische shock: ontstaat door bacteriën
  • Anafylactische shock: ontstaat door een allergische reactie

Eerste hulp bij een shock

Bij een shock is eerste hulp eenvoudig, maar van levensbelang. Bel altijd direct de professionele hulpdiensten via 112. Ernstige bloedingen moeten gestelpt worden en het slachtoffer moet in een halfzittende houding worden geplaatst. Het is belangrijk om het slachtoffer warm te houden, maar let erop dat de ademhaling vrij blijft. Houd het slachtoffer bij bewustzijn en stel veel vragen om hem of haar alert te houden. Een belangrijke valkuil bij een shock is dat het slachtoffer dorst heeft en om drinken vraagt, maar het is belangrijk om het slachtoffer niets te laten eten of drinken om braken te voorkomen.

Belang van actuele EHBO-kennis

Het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen bij een shock. Tijdige en juiste eerste hulp kan het verschil maken tussen leven en dood. Bovendien is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en richtlijnen op het gebied van EHBO. JBG Safety biedt verschillende EHBO-cursussen en -trainingen aan om de benodigde kennis op te doen of op te frissen.

Neem contact op met JBG Safety voor meer informatie over onze EHBO-cursussen en -trainingen via telefoonnummer 088 112 5474 of per e-mail via info@jbgsafety.nl.

Reactie plaatsen