Eerste Hulp bij Gebroken Ribben: Oorzaken, Symptomen en Handelingen

EERSTE HULP BIJ GEBROKEN RIBBEN: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN HANDELINGEN

Alles over EHBO

Oorzaken van een ribbreuk

Een ribbreuk ontstaat door geweld van buitenaf, zoals bij een vechtpartij, ongeval of val. Een hard voorwerp dat met behoorlijke snelheid op de ribbenkas terechtkomt, kan leiden tot een gebroken rib. Een breuk kan gepaard gaan met een kneuzing of open wond.

Symptomen van een gebroken rib

Een gebroken rib kan herkend worden aan hevige pijn op de plaats van de breuk, oppervlakkige ademhaling, zwelling op de plaats van de breuk en een blauwe plek op of rond de plaats van de breuk. De zwelling en/of blauwe plek kan ook later optreden. Bij een open wond zal er bloed te zien zijn.

Handelingen bij een gebroken rib

Bij een vermoeden van een gebroken rib is het belangrijk om een arts te raadplegen en röntgenfoto's te laten maken. Als eerste hulp dient de hulpverlener de verergering te voorkomen en de pijn te verminderen. De ademhaling moet veiliggesteld worden door het slachtoffer een dusdanige houding aan te laten nemen waarbij het ademhalen makkelijker gaat, zoals een half-zittende houding waarbij het slachtoffer achterover leunt. Een open wond moet afgedekt worden met steriel materiaal. Als er schuimend bloed bij zit, moet er snel hulp geboden worden van de traumadienst (ambulance), omdat het aannemelijk is dat de longen zijn aangedaan. Een gevorderde EHBO-er kan de wond waar schuimend bloed uitkomt afdekken met een stuk plastic dat aan drie zijden wordt afgeplakt.

Belangrijk om te onthouden

Een ribbreuk is altijd een reden om een arts te raadplegen en röntgenfoto's te laten maken. Bij telefonisch contact met een arts of 112 is het belangrijk om de juiste waarnemingen door te geven.

Neem voor meer informatie over EHBO-cursussen en -trainingen contact op met JBG Safety via 088 112 5474 of info@jbgsafety.nl.

Reactie plaatsen