Desinfecterende middelen voor EHBO: wat je moet weten

Desinfecterende middelen: wat je moet weten voor EHBO

Bij het verlenen van eerste hulp is het belangrijk om wondinfecties te voorkomen. Maar welke desinfecterende middelen kun je het beste gebruiken? In dit artikel bespreken we de eigenschappen van verschillende middelen en de wettelijke verplichtingen.

RVG-producten en wettelijke verplichtingen

Wond desinfecterende middelen moeten RVG-gekeurd zijn. Dit betekent dat ze een Registratie Voor Geneesmiddelen nummer moeten hebben. Als het middel geen RVG-nummer heeft, is de leverancier strafbaar. Let hier dus goed op bij de aanschaf van desinfecterende middelen.

Betadine Jodium

Betadine Jodium is een goed desinfectiemiddel met RVG-keurmerk. Het prikt niet, maar kan de wond verkleuren en vlekken achterlaten op kleding. Het bevat povidon-jodium en moet niet gebruikt worden bij schildklier afwijkingen of overgevoeligheid. Gebruik het product niet langdurig.

Sterilon

Sterilon is een kleurloos desinfecterend middel met RVG-keurmerk. Het kan echter wel als pijnlijk ervaren worden. De werkzame stof is chloorhexidine digluconaat.

Tea Tree olie

Tea Tree olie heeft van nature een desinfecterende en verzorgende werking. Het is een breed inzetbaar homeopathisch product en wordt gezien als een natuurlijk antibioticum. Het is de moeite waard om hier meer over te weten.

Neem contact op met JBG Safety

Wil jij meer weten over desinfecterende middelen voor EHBO? Neem dan contact op met JBG Safety voor informatie over EHBO-cursussen en -trainingen. Bel 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl.

Reactie plaatsen