Behandel onderkoeling: EHBO tips om de temperatuur van een slachtoffer te verhogen

HOE BEHANDEL JE ONDERKOELING?

Alles over EHBO, Handelingen, Kennisbank

Bij onderkoeling zorg je ervoor dat de temperatuur van je slachtoffer stijgt.

De allereerste stap bij de behandeling van onderkoeling is 112 bellen. Zo ben je er zeker van dat medische hulp onderweg is. Als de temperatuur te ver zakt, is dit levensbedreigend.

HET BELANGRIJKSTE BIJ BEHANDELING VAN ONDERKOELING

Belangrijkste is om het slachtoffer uit de koude situatie te halen.

  • Naar binnen
  • Uit het water
  • Natte kleding uit
  • Verminder warmteverlies via armen, benen en hoofd, dit zijn plekken waar veel warmte verloren gaat. Door deze afzonderlijk in te pakken met dekens, behoud je meer warmte.

4 MANIEREN OM DE TEMPERATUUR TE LATEN STIJGEN

  1. Bescherm tegen weersinvloeden. Wind en regen verergeren de onderkoeling. Daar moet je een slachtoffer tegen beschermen. Breng het slachtoffer zo snel mogelijk naar binnen. Wikkel het slachtoffer in een reddingsdeken om het verder zakken van de temperatuur tegen te gaan.
  2. Warme dranken geven. Wanneer het slachtoffer bij bewustzijn is kun je hem of haar warme thee geven of warme chocolademelk.
  3. Energie aanvullen. Rillen is een mechanisme van het lichaam om warm te worden. Dit kost veel energie, die energie moet je aanvullen. Dit kan met energierijke en suikerhoudende dranken of voeding.
  4. Voorkom beweging. Wanneer het slachtoffer beweegt gaat het koude bloed uit de armen en benen naar de centrale circulatie. Hierdoor kan de kerntemperatuur nog verder dalen.

NOOIT DOEN BIJ BEHANDELING VAN ONDERKOELING

Er zijn twee dingen die je nooit moet doen bij onderkoeling.

  • Wrijven of masseren. Dit kan beschadiging van de huid veroorzaken.
  • Alcohol geven. Dit geeft een warm oppervlakte gevoel, maar de kerntemperatuur blijft laag. Beide acties zorgen ervoor dat de vaten onder de huid verwijden. Waardoor er geen warmte wordt vastgehouden door het lichaam, maar het lichaam juist warmte verliest.

TOT SLOT

Houd het slachtoffer goed in de gaten. Blijf de vitale functies en de temperatuur controleren en pas, indien nodig, reanimatie toe.

Reactie plaatsen