Alles wat je moet weten over het zwachtelen van ledematen bij EHBO

ZWACHTELEN VAN LEDEMATEN UITGELICHT - EHBO informatie

Als EHBO'er of BHV'er kun je ervoor kiezen om een hand/pols of voet/enkel te zwachtelen om extra steun te bieden aan een gewricht. In dit artikel leggen wij uit hoe je de zwachtel aanlegt bij een slachtoffer.

Zwachtelen bij een wond

Bij een wond is het belangrijk om altijd eerst een niet verklevend kompres aan te leggen en deze rondom vast te zetten met kleefpleisters. Sla de eerste slag van de zwachtel net onder de vingertoppen of achter de tenen aan, zodat deze zichtbaar blijven.

Zwachtelen bij een verstuiking

Bij een verstuiking is het belangrijk om extra steun te bieden aan het gewricht. Zwachtel bij een hand/pols twee of drie keer richting de pols. Bij een enkel/voet zwachtel je met twee of drie slagen richting de enkel en sla je het zwachtel één keer om de hiel.

Zwachtelen hand/pols

Sla bij de hand/pols de eerste slag net onder de vingertoppen en zwachtel nu twee of drie keer richting de pols. Wanneer er steun bij de pols nodig is, sla het zwachtel dan tweemaal onder en boven de duim en enkele malen om de onderarm. Zet het zwachtel vast met twee strookjes kleefpleister.

Zwachtelen bij voet/enkel

Sla bij de voet/enkel de eerste slag achter de tenen aan, zodat de tenen zichtbaar blijven. Zwachtel nu met twee of drie slagen richting de enkel. Wanneer er steun bij de enkel nodig is, sla het zwachtel dan tweemaal onder de voet en één keer om de hiel. Sla het zwachtel enkele malen om het onderbeen en zet vast met twee strookjes kleefpleister.

Verstuiking of kneuzing?

Bepaal na het zwachtelen of je met de verstuiking of kneuzing naar de huisarts moet. Let daarbij op de verschillen die wij in het artikel Kneuzing of verstuiking benoemen.

Wil jij meer weten over EHBO? Neem dan contact op met JBG Safety via 088 112 5474 of info@jbgsafety.nl.

Reactie plaatsen