Smeulen: De Eerste Fase van een Brand - Ontdek het Gevaar en Hoe Je Moet Handelen

Smeulen: De Eerste Fase van een Brand

Wat is Smeulen?

Smeulen is de initiële fase van een brand, gekenmerkt door een gebrek aan zuurstof om verder te ontwikkelen. Een smeulbrand ontstaat wanneer er minder dan 5% zuurstof aanwezig is en gaat gepaard met veel rookontwikkeling.

Smeulen in Besloten Ruimtes

Smeulen komt voornamelijk voor in besloten ruimtes, waar de zuurstoftoevoer beperkt is. Dankzij verbeterde brandveiligheidsmaatregelen blijven branden in nieuwe woningen steeds vaker beperkt tot een smeulbrand.

Smeulen Ondergronds

Ondergronds kunnen smeulbranden ontstaan, zoals veenbranden of grondvuren. Vanwege het gebrek aan zuurstof in de grond ontstaat er een brand zonder vlammen. Het bestrijden van dergelijke branden is zeer uitdagend.

Gevaar van Smeulen

Bij een smeulbrand is zuurstof grotendeels afwezig. Wanneer er plotseling zuurstof wordt toegevoegd, kan de brand in alle hevigheid oplaaien, met mogelijke flashovers of backdrafts tot gevolg.

Volg een BHV-cursus voor Brandveiligheid

Weet jij hoe je moet handelen bij brand? Leer de verschillende brandfasen herkennen en ontdek of blussen zinvol is of evacuatie de beste optie. Volg een BHV-cursus bij JBG Safety, onze partner in brandveiligheid. Bezoek hun website voor meer informatie over deze BHV-cursus.

Neem contact met ons op voor meer informatie en trainingen: bel 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl.

Reactie plaatsen