Waar gebruik je een CO2 blusser voor?

In Nederland kennen wij meerdere soorten brandblussers. De bekende brandhaspel waarmee wij met water de vuurhaard kunnen bestrijden, de schuimblussers, de poederblussers, de branddekens en de CO2 blussers.

Verstikkende werking

De CO2 blussers hebben een verstikkende werking op een brandhaard. Via het uitstoten van stikstof, ontnemen wij de zuurstof van een brandhaard. Een brand kan alleen maar branden, wanneer er genoeg brandstof is, genoeg temperatuur en genoeg zuurstof. Met behulp van een CO2 blusser, ontnemen wij de zuurstof van een brand, waardoor op een gegeven moment het vuur gedoofd gaat worden.

Groot risico voor gebruik

Een CO2 blusser kent ook een groot risico voor het gebruik ervan. In kleine ruimtes waar een brandhaard al flink aan het ontbranden is en de zuurstof door het vuur onttrokken wordt, kan bij het gebruik van een CO2 blusser, de gebruiker onwel worden. Doordat er meer stikstof in de ruimte wordt gedrukt, zakt de zuurstof gehalte nog meer in de ruimte naar beneden en hierdoor kan een persoon onwel worden, met alle gevolgen van dien.

Waar is een CO2 blusser wél goed voor?

Waar is een CO2 blusser dan wel geschikt voor? Een CO2 blusser is uitermate geschikt voor motorbranden, MCC- en computerruimtes en voor belangrijke installaties, die niet beschadigd mogen raken. Het gebruik van een CO2 blusser, brengt de minste nevenschade met zich mee, voor het blussen van een brand en is de blusmiddel ook zeker geschikt, om een brandhaard op pauze mee te zetten. De gebruiker kan vanaf een veilige ruimte, de CO2 blusser leeg spuiten in de ruimte waar de brandhaard aanwezig is en na gebruik van de CO2 blusser wordt de deur weer afgesloten, om toevoer van zuurstof tegen te gaan. De brandhaard is niet meteen gedoofd, maar kan men al snel vijftien minuten winnen, totdat de brandweer ter plaatse is.

Hoe effectief andere blusmiddelen inzetten? 

Wilt u meer weten over hoe u effectief en efficiënt een CO2 blusser of andere blusmiddelen moet gebruiken op een brandhaard of dat u professionals in wilt huren, voor voorkomen van brandhaarden? U kunt bij ons terecht voor de volgende diensten:

- EHBO en BHV training;

 - Fire Fighting en brandbestrijding;

 - Inhuren van gekwalificeerde brandwachten en veiligheidskundige.


Via onderstaand formulier kunt u, uw gegevens en vraagstelling achterlaten. Onze specialisten nemen binnen één werkdag contact met u op.

Reactie plaatsen