Overzicht van Blusmiddelen: Slanghaspel, Schuimblusser, CO²-blusser, Poederblusser en Blusdeken

De Verschillende Blusmiddelen: Een Overzicht

Blusmiddel 1: De Slanghaspel

De slanghaspel is een veelgebruikt blusmiddel waarbij water wordt ingezet. Het is geschikt voor het blussen van branden van vaste stoffen, zoals meubels. Water dooft het vuur door de temperatuur te verlagen. Let op: water is niet geschikt voor vloeistofbranden, gasbranden of elektrabranden.

Blusmiddel 2: De Schuimblusser

De schuimblusser is effectief voor het blussen van branden van vaste stoffen en vloeistoffen. Het vormt een laag op de brandbare stof, waardoor de zuurstof wordt afgesloten. Houd er rekening mee dat de blusduur beperkt is en dat bij grote branden ontruiming de beste optie is.

Blusmiddel 3: De CO²-blusser

De CO²-blusser is ideaal voor elektrabranden. Het gas verdringt snel en effectief de zuurstof, waardoor het vuur verstikt. Het veroorzaakt geen nevenschade en is schoon. CO²-blussers zijn ook geschikt voor vloeistof- en gasbranden, maar niet voor vaste stofbranden.

Blusmiddel 4: De Poederblusser

De poederblusser is geschikt voor het bestrijden van vaste stofbranden, vloeistofbranden en gasbranden. Echter, het gebruik van poederblussers veroorzaakt veel nevenschade, vooral aan elektronica. Tegenwoordig kiest men vaker voor schuim en CO² als alternatief.

Blusmiddel 5: De Blusdeken

Een blusdeken is handig voor het afdekken van kleine branden, zoals een vlam in de pan. Het is ook geschikt om een persoon mee te blussen door deze in de deken te wikkelen en de zuurstoftoevoer af te snijden. Zorg voor de juiste maat blusdeken (minimaal 120 x 180 cm).

Ontdek de Juiste Blusmiddelen bij JBG Safety

Wil je meer weten over de verschillende blusmiddelen en welke het beste bij jouw situatie past? Neem contact op met JBG Safety via 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl. Onze experts helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en bieden trainingen aan om je voor te bereiden op noodsituaties.

Reactie plaatsen