Noodverlichting: Essentieel voor Veilige Evacuatie bij Stroomstoringen

Noodverlichting: Voor een Veilige Evacuatie

Ben je bekend met noodverlichting? Het is een essentiële vorm van verlichting die in werking treedt tijdens stroomstoringen. Het doel van noodverlichting is om mensen te helpen het pand veilig te verlaten. In dit artikel zullen we dieper ingaan op noodverlichting, de verschillende soorten, het belang van onderhoud en hoe je contact kunt opnemen met JBG Safety voor professioneel advies.

Hoe wordt noodverlichting gevoed?

Noodverlichting werkt onafhankelijk van het reguliere lichtnet en maakt gebruik van een eigen voedingsbron. Dit zorgt ervoor dat de verlichting blijft werken, zelfs tijdens een stroomstoring. Batterijen of accu's worden vaak gebruikt om de noodverlichting gedurende een bepaalde periode van stroom te voorzien en mensen te helpen veilig het pand te verlaten.

Soorten noodverlichting

Er zijn verschillende soorten noodverlichting die je kunt tegenkomen:

Vluchtroute verlichting

Vluchtroute verlichting dient om de vluchtroute in het pand te markeren. Dit type verlichting helpt je om de juiste weg naar de uitgang te vinden, zelfs in omstandigheden met verminderd zicht.

Vluchtweg aanduiding

Vluchtweg aanduiding is verlichting die aangeeft waar de nooduitgangen zich bevinden. Deze verlichting moet te allen tijde branden en duidelijk zichtbaar zijn, zodat mensen in geval van nood snel en veilig het pand kunnen verlaten.

Anti-paniek verlichting

Anti-paniek verlichting blijft branden in ruimtes waar grote groepen mensen zich verzamelen, zoals theaters, bioscopen of concertzalen. Het doel is om paniek te voorkomen en een veilige evacuatie te garanderen, zelfs bij stroomstoringen.

Verlichting van werkplekken met een verhoogd risico

Op werkplekken met een verhoogd risico, zoals laboratoria of locaties waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, is noodverlichting van groot belang. Dit stelt werknemers in staat om hun werkzaamheden veilig af te ronden, zelfs tijdens een stroomstoring.

Wanneer gaat de noodverlichting aan?

Behalve de vluchtweg aanduiding zal de noodverlichting alleen inschakelen bij stroomuitval. Dit zorgt ervoor dat er altijd voldoende verlichting aanwezig is om mensen te begeleiden bij het verlaten van het pand tijdens een noodsituatie.

Reactie plaatsen