Legionella in brandslanghaspels: Risico's en preventieve maatregelen voor een veilige omgeving

LEGIONELLA IN BRANDSLANGHASPELS: Risico's en Preventieve Maatregelen

In drinkwater kunnen Legionella-bacteriën aanwezig zijn, maar dit vormt geen direct gevaar voor jou als gebruiker. De bacterie wordt pas gevaarlijk na vermenigvuldiging. Een brandslanghaspel kan in sommige gevallen een mogelijke bron van besmetting zijn, omdat het water hierin langdurig stilstaat en kan opwarmen. Daarnaast kunnen bacteriën gebruikmaken van voedingsstoffen in de rubberslang. Het is belangrijk om te weten dat Legionella-besmetting alleen via de longen kan plaatsvinden en de druppelgrootte uit een haspel te groot is voor besmetting. Om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

Voorzorgsmaatregelen:

  1. Regelmatig doorspoelen van de slanghaspel tijdens het periodiek onderhoud, waarbij de volledige inhoud en het voorliggende leidinggedeelte meerdere keren worden ververst. Spoelen gedurende ongeveer 5 minuten is aanbevolen.
  2. Voorkom het ontstaan van nevel bij het openen van de slanghaspel. Zodra de volledige inhoud van de slang is verspoten, is er geen risico meer.
  3. Spoel bij gebruik anders dan blussen, zoals het vullen van baden, de slanghaspel eerst grondig door. Wat er daarna met het water gebeurt, is van belang.

JBG Safety staat voor je klaar om je te adviseren en ondersteunen bij het waarborgen van de veiligheid in jouw omgeving. Neem contact met ons op via 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl. Samen zorgen we voor een veilige omgeving.

Reactie plaatsen