Brandslanghaspel: Werking, Maximale Lengte en Onderhoud | JBG Safety

Brandslanghaspel: Werking, Maximale Lengte en Onderhoud

Brandslanghaspel: Werking, Maximale Lengte en Onderhoud

Het grote voordeel van een brandslanghaspel is dat het blusmiddel, water, in principe onbeperkt kan worden gebruikt en direct beschikbaar is. Hoewel water alleen geschikt is voor brandklasse A, wat het meest voorkomt, blijft het het meest gebruikte blusmiddel vanwege zijn effectiviteit.

Werking van een brandslanghaspel

Een brandslanghaspel is vast aangesloten op de waterleiding en heeft een draaiende trommel met een slang eromheen. De slang kan in verschillende standen worden gezet: sproeistraal, vaste straal en UIT-stand.

Maximale lengte van een brandslanghaspel

De maximaal toegestane lengte van een brandslanghaspel is 30 meter. De daadwerkelijke plaatsing kan echter worden beïnvloed door factoren zoals meubilair in de ruimte. In zulke gevallen moet rekening worden gehouden met een verkorte lengte van de brandslanghaspel. Als de haspels vrij van obstakels kunnen worden geplaatst, kan men rekenen met twee keer de lengte van een brandslanghaspel plus de worp, die meestal 5 meter bedraagt.

Onderhoud van de brandslanghaspel

Brandslanghaspels geplaatst voor 1995 moeten voldoen aan de NEN-norm 3211, terwijl haspels geplaatst na 1995 moeten voldoen aan de NEN-norm 671-1. Jaarlijkse inspecties zijn vereist en elke vijf jaar moet er een druktest worden uitgevoerd, waarbij de brandslang onder een druk van 12 bar wordt beproefd. Het onderhoud moet plaatsvinden volgens de NEN-norm 671-3.

Punten voor het onderhoud van de brandslanghaspel

Er zijn 22 punten voor het onderhoud van brandslanghaspels, waaronder het controleren van klemmen, het meten van het debiet (wateropbrengst), het controleren van de straalpijp, het testen van de reminrichting en het ophangen van de brandslang gevuld met water maar zonder druk. Voor meer informatie over deze punten en vragen hierover kun je contact met ons opnemen.

Voor deskundig advies kun je contact opnemen met JBG Safety via 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl.

Reactie plaatsen