Brandklassen: Begrijp de Brandbaarheid en Toepassing voor Veiligheid

Brandklassen: Begrijp de Brandbaarheid en Toepassing

Wat is een Brandklasse?

Een brandklasse geeft de brandbaarheid van een constructie aan. Het wordt weergegeven in verschillende vormen, zoals tijdsduur (bijv. 30 of 60 minuten) of aanduidingen van F tot A, waarbij F staat voor 'bijzonder brandbaar' en A voor 'onbrandbaar'. Brandklassen zijn gebaseerd op NEN-normen die de veiligheid bepalen en worden toegepast in verschillende sectoren.

Brandklasse B-S1-D0

De brandklasse B-S1-D0 is afkomstig uit de EN-norm 13501-1. Deze brandklasse heeft de volgende betekenissen:

  • B: De constructie is bijna onbrandbaar.
  • S1: Er is sprake van een geringe rookontwikkeling bij brand.
  • D0: Er is geen druppelvorming van de constructie bij brand.

De B-S1-D0 is een strenge bepaling waarbij de constructie (bijna) niet brandt, weinig rook produceert en geen losse delen afgeeft. Deze brandklasse wordt voornamelijk toegepast op risicovolle plaatsen, zoals Schiphol, om de veiligheid van bezoekers te waarborgen. Ook wordt deze brandklasse vaak toegepast op vluchtwegen in gebouwen.

Brandklassen voor Blusmiddelen

Brandklassen worden ook gebruikt voor blusmiddelen, maar hebben een andere vorm en betekenis. Ze lopen van A tot F en geven de soort brand aan, waarna een geschikt blusmiddel wordt gekozen.

Hulp nodig bij het Voldoen aan een Brandklasse?

Heb je een brandklasse opgelegd gekregen en weet je niet hoe je hieraan moet voldoen of welke stappen je moet nemen? JBG Safety staat voor je klaar met passend advies. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact met ons op voor advies en ondersteuning: bel 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl.

Reactie plaatsen