ABC-bluspoeder Complicaties: Inklinken en Klontervorming van Blusmiddel

Complicaties van ABC-bluspoeder: Inklinken en Klontervorming

Inklinken van ABC-bluspoeder

Inklinken verwijst naar het samendrukken van een product onder zijn eigen gewicht. Dit geldt ook voor bluspoeder. Wanneer een poederblusser lange tijd onbewogen blijft, kan het poeder samenklonteren. Om ervoor te zorgen dat een poederblusser goed werkt, is het essentieel om voor gebruik te schudden of de blusser op een harde ondergrond te laten stuiteren.

Klontervorming

Traditioneel bestaat het blusmiddel van een poederblusser uit zout(en). Zout trekt vocht aan, waardoor klontervorming kan optreden. Moderne technieken en het gebruik van kaliumbicarbonaat, behandeld met siliconenolie of magnesiumstearaat, helpen klontervorming vrijwel volledig te voorkomen. Hierdoor blijft het bluspoeder waterafstotend en wordt klontervorming tot een minimum beperkt.

Reiniging van ABC-bluspoeder

Het oude BC-poeder was oplosbaar in water en kon dus met water worden gereinigd. Echter, het hedendaagse ABC-poeder heeft een sterk waterafstotend vermogen. Daarom wordt het sterk afgeraden om het poeder met water te reinigen. In geval van opruiming wordt bluspoeder meestal door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd met behulp van een industriële stofzuiger.

Wil je meer weten over bluspoeder en brandveiligheid? Neem contact op met JBG Safety voor deskundig advies en hoogwaardige brandveiligheidsoplossingen. Bel 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl.

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van bluspoedercomplicaties. Neem vandaag nog contact op met JBG Safety voor professioneel advies en een veiligere omgeving.

Reactie plaatsen