Slachtofferschap: meer dan alleen fysieke schade

Welke vormen van Slachtofferschap zijn er?

Als je persoonlijke schade hebt geleden, noemen wij je in onze maatschappij een slachtoffer. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. Toch zijn er meer vormen van slachtofferschap dan alleen de primaire slachtoffers. Vooral bij secundaire slachtofferschap vergeten we vaak om deze groep genoeg aandacht en begeleiding te geven. Tertiaire slachtoffers zijn lastig te bepalen, omdat het vaak om complete gemeenschappen gaat die bijvoorbeeld slachtoffer zijn geworden van een terroristische of moordaanslag.

Secundaire slachtoffers

Secundaire slachtoffers zijn vaak hulpverleners en omstanders. Vaak denken we dat zij gemakkelijk en snel ernstige gebeurtenissen kunnen verwerken, omdat het immers hun dagelijkse werk is of omdat zij zelf ervoor hebben gekozen om als hulpverlener te werken. Hierdoor vergeten we vaak om te kijken of deze groep ook hulp en begeleiding nodig heeft om zware calamiteiten en ernstige gebeurtenissen te verwerken.

Begeleiding voor secundaire slachtoffers

Slachtofferhulp moet niet alleen aan primaire slachtoffers worden aangeboden, maar ook aan secundaire slachtoffers die bewust en van dichtbij een ernstige gebeurtenis hebben meegemaakt. Door goede begeleiding en ondersteuning van secundaire slachtoffers kunnen zij de gebeurtenissen sneller en beter verwerken en sneller de dagelijkse draad van het leven weer oppakken. Begrip, ondersteuning en gehoord worden zijn simpele middelen die secundaire slachtoffers nodig hebben om de ernstige gebeurtenissen te kunnen verwerken.

Contact

Wil je meer weten over hoe je beter kunt handelen en omgaan met verschillende vormen van slachtofferschap? Onze deskundigen van JBG Safety informeren je graag. Desgewenst kunnen we je ook helpen om je veiliger te voelen door middel van meer kennis over victimologie, agressie en geweld. Je kunt bij ons terecht voor basiskennis over victimologie, communicatietechnieken en vaardigheden, agressie- en weerbaarheidstrainingen, zelfverdedigingstechnieken en aanhoudingstechnieken. Neem contact op via 088 112 5474 of info@jbgsafety.nl.

Reactie plaatsen