Vuiltje in het oog: tips voor verwijdering en huisartsbezoek
Vuiltje in het oog: zo kun je het verwijderen en wanneer naar de huisarts?
Niets is zo vervelend als een vuiltje in je oog. Het kan je irriteren, pijn doen en zorgen voor roodheid en tranen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een vuiltje uit je oog te verwijderen. In dit artikel bespreken we de drie meest voorkomende manieren en vertellen we wanneer het nodig is om naar de huisarts of huisartsenpost te gaan.
De 3 meest voorkomende manieren om een vuiltje uit het oog te verwijderen
- Laten tranen
De traanbuis zit in de hoek van je oog, bij je neus. Door op deze plek te drukken, kun je het oog laten tranen. Hierdoor kan het vuiltje worden weggespoeld met de tranen.
- Wegspoelen met water
Je kunt het vuiltje ook wegspoelen met water. Laat het slachtoffer op een stoel zitten met het hoofd licht naar achteren gekanteld. Ga achter de stoel staan en spreid voorzichtig beide oogleden open met je duim en wijsvinger. Vraag het slachtoffer afwisselend naar boven, naar onder, naar links en rechts te kijken. Giet voorzichtig een beetje water uit een glas op het wit van het oog en spoel vanaf de neus naar de zijkant van het gezicht.
- Punt van een zakdoek
Je kunt ook proberen om het vuiltje te verwijderen met de punt van een schone zakdoek of een kompres. Kijk eerst waar het vuiltje zit. Als het deeltje zich onder het bovenste ooglid bevindt, kan dit omhooggehouden worden. Daarvoor pakt men de rand van het ooglid vast tussen duim en wijsvinger en trekt het naar voor en boven. Het slachtoffer kijkt hierbij naar beneden zodat het deeltje verwijderd kan worden. Bevindt het deeltje zich in het onderste ooglid, dan kan men dit ooglid naar beneden trekken. Het slachtoffer kijkt nu naar boven zodat het deeltje verwijderd kan worden.
Wanneer moet je naar de huisarts of huisartsenpost?
Zie je duidelijk een vuiltje of vreemd voorwerp op het hoornvlies zitten, dan is het ook belangrijk om contact op te nemen met de huisarts of om naar de huisartsenpost te gaan. Een vuiltje of voorwerp in het oog kan namelijk aanleiding geven tot een oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies. In sommige gevallen kan er zelfs verdere behandeling door een arts of oogarts nodig zijn.