Alles wat je moet weten over de defibrillator
Alles wat je moet weten over de defibrillator
Een defibrillator of AED kan het verschil maken bij een hartstilstand. Door het geven van stroomstoten kan het hart weer op gang gebracht worden. Het gebruik van een AED is niet moeilijk, volg gewoon de gesproken tekst en afbeeldingen/lichtsignalen op het apparaat. De elektroden moeten geplaatst worden op de ontblote borst en er moet een kabel worden aangesloten. De AED geeft alleen een schok als dit nodig is, dus als er nog elektrische activiteit is. Het gebruik van een defibrillator vergroot de overlevingskans aanzienlijk tot 70%, in tegenstelling tot 10% bij alleen reanimeren. Belangrijk dus om te weten waar de dichtstbijzijnde defibrillator zich bevindt en hoe je deze moet gebruiken.
Hoe gebruik je een defibrillator?
Belangrijke punten:
- Zet de AED eerst aan.
- Plaats de elektroden op de ontblote borst: 1 elektrode rechts, net onder het sleutelbeen en 1 elektrode links, ongeveer 10 cm onder de oksel.
- Sluit de kabel van de elektroden aan (indien nog nodig).
- Volg de commando’s van de AED op.
Een AED kan uitsluitend een schok geven als het ook echt nodig is. De AED moet dus een schokbaar hartritme meten tijdens de analyse. Dus er is nog elektrische activiteit, deze activiteit is NIET zichtbaar voor de mens.
Waarom is het belangrijk om een defibrillator te gebruiken?
Het gebruik van een defibrillator vergroot de overlevingskans aanzienlijk tot 70%, in tegenstelling tot 10% bij alleen reanimeren. De eerste 6 minuten zijn cruciaal, daarna vermindert de overlevingskans met 10% per minuut. Belangrijk dus om te weten waar de dichtstbijzijnde defibrillator zich bevindt en hoe je deze moet gebruiken.
Meer weten over EHBO en reanimeren?
Bij JBG Safety bieden we praktijksessies aan voor het gebruik van defibrillatoren en andere EHBO-vaardigheden. Neem contact op via 088 112 5474 of info@jbgsafety.nl voor meer informatie.