Brandstadia: Smeulen, Vlammen en Gloeien - Leer de fasen van een brand begrijpen
Brandstadia: Smeulen, Vlammen en Gloeien
Smeulen
Smeulen is de eerste fase van een brand, waarbij het langzaam en zonder vlammen brandt. Er is echter wel rookontwikkeling. Smeulbranden ontstaan wanneer er onvoldoende zuurstof aanwezig is, meestal in besloten ruimtes. Bij minder dan 5% zuurstof is er sprake van een smeulbrand.
Vlammen
Vlammen is het tweede brandstadium, gekenmerkt door zichtbare vlammen. Vlammen ontstaan wanneer de branddriehoek (zuurstof, brandstof en ontstekingstemperatuur) compleet is. Vlammen verbruiken veel zuurstof en geven intense hitte af, met temperaturen tot wel 1200 graden bij een goed ontwikkelde brand.
Gloeien
Gloeien treedt op wanneer vlammen uitgaan door een gebrek aan zuurstof. De brandbare reststoffen blijven heet en gaan gloeien. Een voorbeeld hiervan is steenkool of houtskool op een barbecue. Let op: extra zuurstof of wind kan een gloeibrand doen oplaaien naar het stadium van vlammen.
Weet jij hoe je moet handelen bij brand?
Volg een BHV-cursus bij jou in de buurt en leer de verschillende brandstadia herkennen. Zo weet je of blussen zinvol is of dat evacuatie de beste optie is. Bezoek de website van JBG Safety, onze partner, voor meer informatie over deze BHV-cursus en neem de juiste voorzorgsmaatregelen.
Neem contact met ons op voor meer informatie en trainingen: bel 088 112 5474 of stuur een e-mail naar info@jbgsafety.nl.