Brandveiligheid: alles wat je moet weten over verschillende blusmethoden

Brandveiligheid: alles wat je moet weten over verschillende blusmethoden

Als er brand uitbreekt, is het van groot belang om te weten welke blusmethoden er zijn om de brand onder controle te krijgen. Er zijn zes verschillende brandklassen, elk met hun eigen blusmethode. In deze blog leggen we uit welke blusmethoden bij welke brandklassen horen, zodat je weet hoe je moet handelen in geval van brand.

Brandklassen en blusmethoden

Brandklasse A: Deze klasse omvat vaste stoffen zoals hout, papier of stof. De meest geschikte blusmethoden voor deze klasse zijn waterblussers of schuimblussers.

Brandklasse B: Vloeibare stoffen zoals olie en benzine vallen onder deze klasse. Hierbij kun je het beste een sproeischuimblusser of poederblusser gebruiken.

Brandklasse C: Deze klasse omvat verschillende gassen zoals propaan en aardgas. Het is van belang om eerst de gaskraan dicht te draaien en daarna te blussen met een poederblusser.

Brandklasse D: Metalen materialen zoals magnesium en aluminium vallen onder deze klasse. Hierbij kun je het beste een poederblusser gebruiken die speciaal ontworpen is voor brandklasse D.

Brandklasse E: In deze klasse valt elektriciteit. Hoewel elektriciteit zelf niet brandt, kan het wel brand veroorzaken. Deze klasse is echter in de loop der jaren komen te vervallen.

Brandklasse F: Vetten en oliën vallen onder deze klasse. Een vetblusser of sproeischuimblusser is hierbij de beste optie.

Heb je nog vragen over brandveiligheid of wil je een BHV cursus volgen om meer te leren over hoe je moet handelen bij een brand? Neem dan vrijblijvend contact op met JBG Safety via info@jbgsafety.nl of bel 088 112 5474. Bekijk ook onze agenda voor meer informatie over onze dienstverlening.

Reactie plaatsen