Brandklassen en blusmethoden

Brandklassen en blusmethoden

Brandklassen en blusmethoden

Wanneer er brand ontstaat, is het belangrijk om te weten welke blusmethoden gebruikt moeten worden om de brand onder controle te krijgen. Om de brand te identificeren, zijn er 6 verschillende brandklassen. Het bepalen van de blusmethode ligt dus aan de brandklasse waar de brand onder valt. Hieronder worden de verschillende brandklassen en bijbehorende blusmethoden beschreven:

Brandklasse A

Onder brandklasse A vallen vaste stoffen, zoals een houten bureau of een gordijn. De beste blusmethoden om te gebruiken zijn een waterblusser of schuimblusser.

Brandklasse B

Onder brandklasse B vallen vloeibare stoffen zoals benzine en olie. Voor deze klasse kun je het best een sproeischuimblusser of poederblusser gebruiken.

Brandklasse C

Deze klasse bestaat uit verschillende gassen, zoals aardgas of propaan. Het is van groot belang bij deze klasse dat, indien mogelijk, als eerst de gaskraan dicht wordt gedraaid. De poederblusser is de beste blusmethode voor deze klasse.

Brandklasse D

Binnen deze klasse vallen alle metalen materialen, zoals magnesium en aluminium. Ook hiervoor is de poederblusser die speciaal gemaakt is voor brandklasse D de meest effectieve blusmethode.

Brandklasse E

Onder brandklasse E valt elektriciteit. Echter kan elektriciteit zelf niet branden, maar het kan wel degelijk een brand veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een oplader die vlam vat. Dit komt door de elektriciteit, maar het is niet daadwerkelijk de elektriciteit die brandt. Deze klasse is in de loop der jaren komen te vervallen omdat elektriciteit dus niet brandt.

Brandklasse F

Onder deze klasse vallen vetten en olie, zoals frituurvet. Op het gebied van blusmethoden kun je het best gebruik maken van vet blussers of sproeischuimblussers.

Heb je nog vragen of wil je zelf een BHV cursus volgen zodat je naast hoe je moet handelen bij het ontstaan van een brand ook nog allemaal andere facetten voorbij ziet komen wat je in de toekomst zeker gaat helpen? Neem dan vrijblijvend contact op door te bellen naar 088 112 5474 of een e-mail te sturen naar info@jbgsafety.nl. Ben je geïnteresseerd geraakt in onze dienstverlening? Bekijk

Reactie plaatsen